PSK investoval do obnovy ciest v troch okresoch 821.383 eur

07.08.2009 Humenné

Humenné 7. augusta (TASR) - Do obnovy povrchov súvislých úsekov ciest 2. a 3. triedy v okresoch Humenné, Snina a Medzilaborce investoval od začiatku tohto roka Prešovský samosprávny kraj (PSK) takmer 821.383 eur (24,74 milióna Sk).
V tejto sume je zahrnutá aj časť nákladov na vybudovanie okružnej križovatky v Medzilaborciach, ktorú dokončili v máji tohto roka. Cestári tak opravili a modernizovali viac ako 7,6 kilometra komunikácií.
V tomto regióne zrekonštruovali od januára spolu deväť úsekov a tri z nich, v obciach Sopkovce, Turcovce a Ohradzany v okrese Humenné, dnes za účasti predsedu PSK Petra Chudíka, starostov a poslancov regionálneho zastupiteľstva odovzdali do užívania.
Ako informovala TASR Marta Sibalová z tlačového oddelenia Úradu PSK, regionálna samospráva financovala opravy ciest v rámci 2. fázy úveru Európskej investičnej banky (EIB). Na základe zmlúv mali byť tieto finančné prostriedky vyčerpané do konca roka 2009. Túto podmienku sa podarilo splniť, pretože v pôsobnosti Správy a údržby ciest PSK – oblasť Humenné sú už dokončené všetky plánované projekty financované z tejto etapy úveru.
SÚC PSK spravuje v spomínanej oblasti celkom 440 kilometrov ciest 2. a 3. triedy. Od roku 2004 sa v tejto časti kraja podarilo opraviť spolu 41 súvislých úsekov. Veľká časť z komunikácií je však v zlom technickom stave, a preto PSK plánuje v rekonštrukciách pokračovať. O peniaze na financovanie projektov sa uchádza v rámci výziev Regionálneho operačného programu.
Prešovský samosprávny kraj prevzal cesty 2. a 3. triedy v roku 2004, pričom takmer polovica bola v tom čase v nevyhovujúcom, alebo havarijnom stave. Odvtedy regionálna samospráva investovala do opráv týchto komunikácií viac ako 66,4 milióna eur (2 miliardy Sk).
 

Vyberte región